EL DESCANS. PART FONAMENTAL DE L'ENTRENAMENT

Com bé és sabut, un correcte entrenament no és només fer exercici. També formen part d'ell una bona alimentació i un descans adequat. Són 3 components imprescindibles per a estar en forma i gaudir de salut. En aquest article volem remarcar les diferències existents entre un descans passiu i un descans actiu.

Quan parlem de “descans passiu”, ràpidament ho vinculem al fet de dormir. Aquest estat profund de somni que irremeiablement ens acaba vencent. Sobre això podem fer-vos unes recomanacions:

- Evidentment, pel ritme de vida i societat que tenim actualment, el millor moment per a dormir és la nit.
- Convé dormir entre 7 i 9 hores, i segons els estudis realitzats fer-ho 8 hores assegura la total recuperació de l'organisme.
- Mantenir un horari fix a l'hora d'anar a dormir és la millor manera de descansar de manera adequada.
- Les migdiades: No és recomanable fer-la molt llarga perquè fins i tot podria deixar-nos amb més sensació de cansament. Amb 30’ de migdiada és suficient.
- Cal esperar un temps prudencial entre el sopar i el moment d'anar-se al llit. Amb 2 hores aproximadament d'espai, evitem fer la digestió dormint, la qual cosa ens estalvia una energia que precisament estem intentant recuperar.

D'altra banda, si parlem de “descans actiu” ens referim a tot aquell exercici global de poca intensitat que ens permet recuperar-nos físicament.
Quan realitzem una activitat que ens exigeix molt esforç o un entrenament esportiu intens, és molt recomanable no estar parat del tot el primer i segon dia consecutius a aquest esforç.
Un bon descans és molt important en la salut de l'esportista per a poder mantenir un bon ritme de vida, després d'hores de desgast físic, però realitzar una activitat moderada posterior ens permet activar la circulació i d'aquesta manera repartir oxigen i nutrients als nostres músculs i facilitar l'eliminació de toxines.
Altres maneres de recuperar-se físicament són realitzar estiraments abans, durant i després de fer exercici, massatges, una alimentació sana i equilibrada, respectar les hores de somni, etc.

La supercompensació i el sobreentrenament

Si entrenes has de crear un correcte equilibri entre les càrregues d'entrenament i el descans. A la recuperació física resultant d'un descans actiu li diem supercompensació.
Si no donem temps al fet que es produeixi aquesta supercompensació, les constants càrregues de treball s'aniran acumulant podent crear un estrès i fatiga muscular que ens obligarà a parar i impedirà aconseguir els nostres objectius. Aquest estat de fatiga es denomina sobreentrenament.

Símptomes de sobreentrenament:

- Musculars: Enrampades, contractures, trencaments…
- Immunitaris: al·lèrgies, mocs, refredats, infeccions d'orina…
- Anímics: mal humor, negativitat, desmotivació, estrès…
- Altres: problemes digestius, diarrees, problemes per a agafar la son…

En definitiva, si el descans es fa correctament, la pèrdua de rendiment no sols serà mínima, sinó que millorarà considerablement en el següent mes d'entrenament.

El descans en l'esport és el 50% dels resultats de l'esportista. La seva absència et portarà a la fatiga i al fracàs. Un bon descans pot portar-te a l'èxit.
 

 

Carlos Hernández

GYMNOS

________________________________________

MÉS ARTICLES:

FES EXERCICI! - COM CREMAR GREIX? - QUINES ACTIVITATS PUC FER? - PREPARA'T PER A L'ESTIU - QUE NO US TRAEIXI L'ESTIU - SÍNDROME POST-VACACIONAL - EL DESCANS

 

GYMNOS

Horari:

Dilluns a Divendres de 6:30 a 22:30 h.

Dissabtes de 9:00 a 13:30 h.

Necesitamos su consentimiento para cargar las traducciones

Utilizamos un servicio de terceros para traducir el contenido del sitio web que puede recopilar datos sobre su actividad. Por favor revise los detalles en la política de privacidad y acepte el servicio para ver las traducciones.